Share:

 

Istoria pastelor.

Conform izvoarelor istorice existente, s-a demonstrat că pastele făinoase erau cunoscute în Sicilia încă din anul 826 d.Hr., fiind preparate din grâul cultivat pe insula italiană. Geograful arab cunoscut sub denumirea de Idrisi afirmă în „Cartea lui Ruggero” că în Trabia se prepară paste în cantități atât de mari, încât ar putea hrăni cu ele atât regiunea Calabria, cât și teritoriile musulmane și creștine dimprejur, deopotrivă.

Înainte de moartea lui Ruggero al II-lea al Siciliei s-a încheiat tratatul lui Indrisi, unde se precizează faptul că producția de paste făinoase din insula Sicilia a crescut considerabil, ajungând să fie importate în toată regiunea Mării Mediterane. Popularitatea acestora a crescut considerabil, ajungând să fie astăzi unele dintre cele mai cunoscute alimente din lume.

Există voci care insistă că istoria pastelor își are originea în lumea asiatică. Istoricii contrazic vehement miturile conform cărora pastele au fost introduse în Europa în secolul al XIII-lea, în timpul invaziilor mongole și că au fost răspândite ulterior în Italia, unde au devenit extrem de populare. Este important să menționăm că pastele realizate din orez sau cele făinoase din bucătăria chinezească nu au nimic de a face cu pastele făinoase din grâu dur ce se prepară în Italia.

Denumirea pastelor

Istoria pastelor își are originea în Italia, acest lucru fiind demonstrat și de denumirea pe care o purtau: maccarruni. Acest substantiv vine de la verbul maccari, ce definește activitatea de a zdrobi, a strivi. Este vorba despre procesul de realizare a pastelor, ce presupun o frământare (zdrobire) a ingredientelor dure, pentru a se obține aluatul final.

Totodată, sortimentele de paste poartă și ele denumiri italiene, precum: penne, spaghetti, maccheroni, tagliatelle, fussilli, bucatini, gnocchi, orrechiette, rigatoni etc. Ele sunt cunoscute astăzi la nivel mondial nu sub nume asiatice, ci sub nume specifice italiene.

Pastele în zilele noastre

În zilele noastre, procesul de fabricare a pastelor s-a industrializat, ele fiind preparate în masă și exportate în toată lumea. Totuși, dacă veți avea ocazia să vă plimbați pe străzile înguste ale oricărui oraș din Italia, cel mai probabil aveți șanse foarte mari să vă întâlniți cu nenumărate persoane ce produc manual valoroasele paste autentice, păstrând rețeta transmisă din generație în generație.

Pe piața de profil din Italia există paste savuroase, indiferent că sunt fabricate industrial sau artizanal. Pe multe dintre acestea le puteți găsi în gama noastră de produse. Mai subțiri sau mai groase, mai dure sau mai făinoase, mai scumpe sau mai ieftine, pe toate le puteți găsi în Cămara Fermecată, la secțiunea Paste Italiene.

Care este diferența dintre pastele italiene autentice și cele produse pentru alte țări?

Nenumărați bucătari de origine italiană au făcut de-a lungul timpului diverse experimente pentru a demonstra că pastele italiene autentice sunt diferite de cele comercializate pentru piața Europei de Est. Un astfel de exemplu este chiar bucătarul Domenico Bellatoni, care a cumpărat o cutie de spaghetti din Italia și același produs de la același brand, dar din România.

Diferențele pe care el le-a sesizat pentru cele două produse aparent identice sunt multiple: de la culoare și timp de fierbere, până la gust. Pastele din Italia au o textură aparte și un gust de grâu dur, în vreme ce pastele din România au un gust de făină. Cele românești se strâng și se lipesc de la amidon. Nu absorb sosul, iar rezultatul final este considerabil inferior.

Cauza este una simplă: grâul folosit în prepararea pastelor este unul de o calitate îndoielnică în cazul pastelor fabricate pentru piața din România. Pastele produse pentru comercializarea în Italia sunt făcute dintr-un grâu mai dur, mai scump și cu o valoare nutrițională mai mare. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce pastele din restaurantele românești nu se asemănă cu cele din Italia, probabil acesta este motivul.

Gustul diferit al pastelor din Italia față de cel din România este oferit și de modalitățile diferite de preparare. Rețetele de sosuri italiene pentru paste sunt cât mai simple, create în așa manieră încât să potențeze gustul savuros al pastelor. La noi în țară se folosesc sosuri încărcate, care parcă ascund gustul simplu și de impact al pastelor.