Burrata
Cea mai delicată şi cremoasă brânză: burrata, regina brânzeturilor italiene
Imaginează-ţi cea mai rafinată mozzarella pe care o rupi cu mâna şi apoi descoperi cel mai cremos interior: combinaţia perfectă de mozzarella şi smântână untoasă, foarte proaspătă. Burrata este regina brânzeturilor în Italia.
Burrata vine din Andria, zona Murgi, regiunea Puglia, undeva în sudul Italiei. Aici a fost pregătită pentru prima dată, acum 100 de ani. Şi astăzi este preparată cu mâna şi conţine trei aceleaşi trei ingrediente simple şi de bază: lapte de vacă, smântână şi cheag.
Burrata s-a adaptat multor zone şi gusturi din Italia. Foarte des întâlnită este bufala burrata, brânza rotundă, înmuiată în zer şi legată cu frunze verzi de asfodel, pentru a-ţi da seama în funcţie de verdele acestora cât de proaspătă este brânza. Apoi în sudul Italiei, se umple brânza Provola, de diferite mărimi, cu unt. Sau mai există burrino, cu origini în Calabria şi Puglia.
Burrata trebuie să o mănânci foarte proaspătă, în cel mult 24 de ore de când a fost preparată. Şi întotdeauna la temperatura camerei. Căci prospeţimea este principalul ei atu.
Textura cremoasă, atât de delicată, a burratei este echilibrat de aciditatea uşoară, aşa că merge perfect servită cu roşii proaspete, cu prosciutto crudo, cu piper proaspăt măcinat ori cu un ulei de măsline extra virgin de bună calitate. Sau cel mai simplu degustă burrino pe pâine, dar nepărat lângă un pahar de vin roşu sec.
Burrata poate deveni oricând un antipasto delicat, însă prezenţa ei într-o farfurie de paste, de peşte, carne sau legume este mai mult decât binevenită.