Share:

TUBER UNCINATUM CHATIN – TRUFA NEAGRA

Trufa neagra, trufa burgunda are un miros de intensitate medie, mai puternic decat la Tuber aestivum, uneori fenolic si chiar neplacut cand este foarte coapta. Gustul este de intensitate medie asemanindu-se cu cel de nuca.

Trufa neagră de vară (Tuber aestivum Vitt) a fost descrisă pentru prima dată în lume de micologul italian Carlo Vittadini(1800-1835) care i-a dat şi numele ştiinţific de Tuber Aestivum. Trufa burgundă (Tuber uncinatumChatin) a fost catalogată de celebrul micolog Chatin în anul 1892 şi care a rămas cu această denumire până în zilele noastre.

Deşi mult timp se credea că trufa neagră de vară şi trufa burgundă sunt două specii detrufe diferite, ultimele cercetări efectuate de specialiştii în domeniu arată că analiza moleculară este aceiaşi şi că nu există nici o diferenţă între trufa de vară şi trufa burgundă. În primele luni de vară interiorul trufei negre de vară este mai deschis la culoare iar aroma nu este foarte intensă, în timp ce din luna septembrie este mult mai parfumată, iar interiorul ei este mai închis la culoare. Importanţă gastronomică mai mare are trufa burgundă, însă şi preţul de achiziţie al acesteia este mai mare decât al trufei de vară.

Având în vedere că trufele de vară care apar începând cu luna septembrie sunt mai aromate şi mai de calitate, fac ca preţul acestora să fie mult mai mare decât al trufei care apare până în luna septembrie. De aceea nimeni dintre beneficiarii care achiziţionează trufe nu sunt interesaţi să spună adevărul despre această trufă, faptul că este mai parfumată şi mai sănătoasă ei o spun cu bună ştiinţă că aceasta este o altă trufă prin aceasta ei justifică preţul mai mare.

crema de trufe MAMMA TINA

pireu de trufe concentrat

ulei-extra-virgine-aromatizat-cu-trufe